Британските градски глашатаи ще провъзгласят началото на глобалното отбелязване на Деня D | Великобритания | Новини


Стотици градски викове от Обединеното кралство ще провъзгласят началото на официалните глобални възпоменания за Ден 80.

В 8 сутринта на 6 юни, осем десетилетия след началото на амфибийното нападение през 1944 г., и през целия ден, викът ще бъде в памет на онези, които са дали живота си, за да помогнат за осигуряването на свободите, които днес приемаме за даденост.

От Англиси до Олдърни, Бъкингам до Богнор Реджис и в цяла Англия и Уелс, камбани и поразителни прокламации ще отекнат в цяла Европа, Северна Америка и Австралия, докато други нации се присъединяват, за да помнят падналите си герои.

Прокламацията е написана специално за случая от Крисчън Ашдаун, бивш войник в домашната кавалерия и член на Древната и почтена гилдия на градските глашатаи, който с гордост ще бъде на служба в родния си град Хаслемиър, Съри.

Той каза: „Да ми бъде възложена отговорността да напиша прокламацията за такъв важен и исторически повод е истинска чест.

„И да си помисля, че стотици мои съграждани по цял свят ще рецитират думите ми, е много смиряващо.“

Градски глашатаи ще ръководят възпоменателните тържества, преди 12 часа по-късно да бъдат запалени маяци в Обединеното кралство, Нормандските острови, остров Ман и отвъдморските територии на Обединеното кралство.

Главният ръководител Бруно Пийк каза: „През 1944 г. съюзническите сили организираха най-голямата амфибийна инвазия, на която светът някога е бил свидетел. В Деня на Д над 5000 кораба и десантни кораби стовариха повече от 150 000 войници на петте плажа на Нормандия, което щеше да доведе до освобождението на Северозападна Европа от нацистката окупация.“

Точно преди маяците да бъдат запалени, резонансният звук на гайда ще се чуе в родните столици Лондон, Единбург, Белфаст и Кардиф, както и в градовете на съюзническите държави, които участваха, включително Вашингтон, Окланд, Отава, Париж , Канбера, Брюксел, Атина, Амстердам, Осло, Варшава и Прага.

Daily Express отбелязва значимата през юни 80-та годишнина от легендарната въздушна и морска инвазия с ненадминато отразяване от плажовете на Нормандия, разказвайки историите на онези, които са отишли ​​на война, за да помогнат за освобождаването на окупирана Франция и Европа от нацистката тирания, много от които никога не са се завърнали У дома.

Искаме да чуем от онези, които са служили в Деня на D и по време на битката за Нормандия през следващите седмици и месеци, както и от роднини, които ще отдадат почитта си в памет на любимите хора, платили най-голямата жертва.

Денят D видя 156 000 войници от Великобритания, Британската общност, Америка и техните съюзници да кацнат на пет плажа по крайбрежието на Нормандия.

Малцина очакваха мисията да успее, но тя стартира нахлуването в окупираната от Германия Западна Европа и ускори края на Втората световна война.

Имената на 22 442 войници, дали живота си под британското командване по време на десанта, са увековечени на мемориала на Британската Нормандия във Вер-сюр-Мер.

Ако имате история за разказване, изпратете имейл на giles.sheldrick@reachplc.comSource link