На граничния пункт Рафах към Газа Гутериш от ООН призовава за незабавно прекратяване на огъня — Глобални проблеми


В традиция, която започна, когато той служи като върховен комисар на ООН за бежанците, за да хвърли светлина върху мюсюлманските общности в беда, г-н Гутериш пристигна в Кайро в събота, където повтори спешните си призиви за хуманитарно прекратяване на огъня и прекратяване на насилието, особено в Газа и Судан. Посещението му подчертава ангажимента на ООН за справяне с належащите хуманитарни проблеми в зоните на конфликт.

По време на престоя си в Египет генералният секретар ще пътува до северен Синай, регион, силно засегнат от конфликт. Там той се срещна с палестинци в Ел Ариш, демонстрирайки солидарност със засегнатите от насилието, и с хуманитарни работници на ООН в Рафа от египетска страна, за да обсъдят стратегии за облекчаване на страданието на хората, попаднали в разгара на конфликта.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш (вляво) се среща с палестински пациент в болница в Ел Ариш в Египет.

Снимка на ООН/Марк Гартен

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш (вляво) се среща с палестински пациент в болница в Ел Ариш в Египет.

Срещи с палестински семейства

Рано в събота шефът на ООН се срещна с палестински цивилни и техните семейства в общата болница в Ел Ариш, Египет, като каза, че е „изключително развълнуван от техните истории, преживявания и трудности, които са преживели“.

На близкия граничен пункт Рафах с Газа той каза на журналисти, че Рамадан е време за разпространение на ценностите на състрадание, общност и мир. Посещението му идва ден след като Китай и Русия наложиха вето на предложената от САЩ проекторезолюция, която би накарала Съвета за сигурност да счете за наложително да наложи прекратяване на огъня и да получи така необходимата помощ в анклава.

„Чудовищно е, че след толкова много страдания в продължение на толкова много месеци, палестинците в Газа отбелязват Рамадан с израелски бомби, които все още падат, куршуми, които все още летят, артилерия все още бие, а хуманитарната помощ все още е изправена пред препятствие след препятствие“, каза той.

„Постим с вас на Рамадан, дълбоко съм обезпокоен да знам, че толкова много хора в Газа няма да могат да имат подобаващ ифтар.“

Палестинците в Газа – деца, жени, мъже – остават заклещени в постоянен кошмар, каза той, със заличени общности, разрушени домове, цели семейства и поколения унищожени и глад и глад дебнат населението.

Забавянето на помощта е „морално безобразие“

„Тук от този прелез виждаме съкрушеното сърце и безсърдечието на всичко това“, каза той, посочвайки дълга редица от блокирани камиони за помощ от едната страна на портите и „дългата сянка на глада от другата“.

„Това е повече от трагично; морално възмущение“, каза той, добавяйки, че „всяко по-нататъшно нападение ще влоши всичко“ за палестинските цивилни, заложниците и всички хора в региона.

Призиви за освобождаване на заложниците и прекратяване на огъня веднага

Всичко това показва, че е повече от време за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня и за „железен ангажимент от страна на Израел за пълен, неограничен достъп на хуманитарни стоки в цяла Газа“, каза той, подчертавайки, че в духа на състрадание на Рамадан е време за незабавно освобождаване на всички заложници.

Той също така призова всички държави-членки на ООН да подкрепят „животоспасяваща работа, ръководена от гръбнака на всички операции за подпомагане на Газа, UNRWA“, агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци.

Обещавайки да продължи да работи с Египет за рационализиране на потока от помощ, той отправи послание към палестинците в Газа: „не сте сами“.

Служители на ООН доставят хуманитарни доставки в северната част на ивицата Газа.

© UNRWA

Служители на ООН доставят хуманитарни доставки в северната част на ивицата Газа.

„Време е наистина да наводним Газа с помощ“

„Хората по света са възмутени от ужасите, на които всички сме свидетели в реално време“, каза той. „Нося гласовете на огромното мнозинство от света, които са видели достатъчно, които са имали достатъчно и които все още вярват, че човешкото достойнство и благоприличие трябва да ни определят като глобална общност.“

Това е „единствената ни надежда“, каза той.

„Време е наистина да наводним Газа с животоспасяваща помощ; изборът е ясен: или скок, или глад“, каза той. „Нека изберем страната на помощта – страната на надеждата – и правилната страна на историята.“

„Няма да се откажа“, каза той, „и всички ние не трябва да се отказваме да правим всичко възможно, за да надделее нашата обща човечност.“

Деца в Газа държат фенери, за да отпразнуват настъпването на Рамадан.

© UNRWA

Деца в Газа държат фенери, за да отпразнуват настъпването на Рамадан.

Годишно пътуване за солидарност за Рамадан

Като символичен жест на солидарност г-н Гутериш ще участва в рамадански ифтар с бежанци от Судан, които са избягали от родината си поради продължаващите военни действия там.

Очаква се той да подчертае значението на мира и стабилността, особено по време на свещения месец Рамазан, призовавайки всички страни да спазват прекратяване на военните действия.

Освен това генералният секретар ще се включи в дискусии с египетски официални лица, засилвайки дипломатическите усилия за справяне с регионалните предизвикателства и насърчавайки сътрудничеството при разрешаване на конфликти.

Посещения на UNRWA в Йордания

След ангажиментите си в Египет г-н Гутериш ще продължи към Аман, Йордания, продължавайки своето пътуване за солидарност за Рамадан. В Йордания той ще посети съоръженията на агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA, която предоставя основни услуги на населението, подчертавайки ангажимента на ООН да подкрепя уязвимите общности по време на кризи.

По време на престоя си в Аман генералният секретар ще участва в рамадански ифтар с палестинските бежанци и персонала на ООН, подчертавайки важността на състраданието и единството по време на бедствия.

Предвижда се също така той да проведе срещи с йордански официални лица, засилвайки съвместните усилия за справяне с регионалните предизвикателства и насърчаване на мира и стабилността.

Докато светът се бори с продължаващи конфликти и извънредни хуманитарни ситуации, пътуването на генералния секретар Гутериш за солидарност през Рамадан служи като напомняне за непоколебимия ангажимент на ООН да поддържа хуманитарните принципи и да насърчава мира при най-предизвикателните обстоятелства.

Има още…Source link